Τμήμα Γεωπονίας

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Το έργο της Επιχειρησιακής Ομάδας «Zero Tuta», στην οποία συμμετέχει το Τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, δημοσιεύτηκε στο Ενημερωτικό Δελτίο Innovation and knowledge exchange | EIP-AGRI

Το έργο της Επιχειρησιακής Ομάδας «Zero Tuta», στην οποία συμμετέχει το Τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), συμπεριλαμβάνεται στα θέματα του Ενημερωτικού Δελτίου Innovation and knowledge exchange | EIP-AGRI Newsletter, Ιανουάριος 2025. Το εν λόγω Ενημερωτικό Δελτίο, ουσιαστικά αποτελεί ένα ευρωπαϊκό κατάλογο καλών πρακτικών γνώσης και καινοτομίας που προκύπτουν από προγράμματα του European CAP Network. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική Επιχειρησιακή Ομάδα αναφέρεται σε αυτόν το ευρωπαϊκό κατάλογο.

Η δημοσίευση αφορά σε βίντεο που δημιούργησε η Ε.Ο. το οποίο  κοινοποιεί τα αποτελέσματα του έργου, σχετικά με την ενσωμάτωση των αρχών ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στην καλλιέργεια της θερμοκηπιακής τομάτας στη βάση συμβουλευτικών υπηρεσιών, έχοντας στόχο τη μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αντιμετώπιση του σημαντικότερου εχθρού της τομάτας, Phthorimaea (Tuta) absoluta σε συμφωνία με τους στόχους που έχει θέσει η στρατηγική της Ε.Ε. «Farm to Fork». Απώτερος στόχος της Ε.Ο. είναι η προσαρμογή της καλλιέργειας σε σύγχρονες τεχνολογίες, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της θερμοκηπιακής τομάτας και η ποιοτική παραγωγή.

Συντονιστής της Ε.Ο. είναι η εταιρεία παροχής γεωργικών συμβουλών AGRENAOS, ενώ μέλη είναι ερευνητική  ομάδα  του Aναπλ. Καθηγητή και Προέδρου του Τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Εμμανουήλ Ροδιτάκη και ο Αγροτικός Οπωροκηπευτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου.

Η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας (ΕΣΚ) για την Αγροτική Παραγωγικότητα και Αειφορία (EIP-AGRI) ξεκίνησε το 2012 για να συμβάλει στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ευρώπη 2020» παρέχοντας μία κοινή πλατφόρμα συνεργασίας με στόχο την οικοδόμηση γεφυρών ανάμεσα στην επιστήμη και την εφαρμογή των καινοτόμων προσεγγίσεων στην πράξη ως ένα νέο μέσο στήριξης κυρίως της γεωργίας. Το έργο «ZeroTuta» χρηματοδοτείται από το Υπομέτρο 16.1 – 16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας», Δράση 2, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020). Το έργο υλοποιείται στην Περιφέρεια Κρήτης στην ευρύτερη αγροτική περιοχή στο Τυμπάκι του Νομού Ηρακλείου, ενώ οι εργαστηριακές πειραματικές μελέτες υλοποιούνται στο Τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Link  για το EIP-AGRI Newsletter  / January 2025

Link  για το Video: Επιχειρησιακή Ομάδα (Operational Group) M16 Zero Tuta  

Μετάβαση στο περιεχόμενο