Τμήμα Γεωπονίας

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Πρόσκληση σε ομιλία: “Από τον αγρό στο πιάτο μας…πως τα τροφιμογενή παθογόνα επιβιώνουν στα φυτά και πως μπορούμε να τα ελέγξουμε και να τα περιορίσουμε?”

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία έχει προγραμματίσει για την Τρίτη 16 Μαίου 2023, στις 12:00, στο Αμφιθέατρο “ΑΓΡΟ- Νίκος Μαλαθράκης” το Τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Τίτλος της ομιλίας είναι: “Από τον αγρό στο πιάτο μας…πως τα τροφιμογενή παθογόνα επιβιώνουν στα φυτά και πως μπορούμε να τα ελέγξουμε και να τα περιορίσουμε?”
Καλεσμένη ομιλήτρια θα είναι η Δρ Ελευθερία Τράμπαρη (Quadram Institute, Norwich, UK).
Οι τροφιμογενείς παθογόνοι μικροοργανισμοί αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τη βιομηχανία τροφίμων. Διάφορα φρέσκα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι κ.α.) και φρούτα μπορούν να μεταφέρουν από το αγρόκτημα στο τραπέζι βακτήρια όπως σαλμονέλα, E. coli, Listeria κ.α. και να προκαλέσουν λοιμώξεις (π.χ. γαστρεντερίτιδα, διάρροια, πυρετό), ορισμένες από τις οποίες μπορούν να αποβούν έως και μοιραίες, αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και σωστά.
Η διάλεξη είναι ανοιχτή σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα του ΕΛΜΕΠΑ ενώ θα είναι διαθέσιμη και διαδικτυακά σε όποιον θέλει να την παρακολουθήσει, στον σύνδεσμο: https://us06web.zoom.us/j/84776855858…
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο Προγράμματος Κινητικότητας του Ερευνητικού Δικτύου Ασφάλειας Τροφίμων (Food Safety Research Network -FSRN) του Ηνωμένου Βασιλείου που φιλοξενείται από το Ινστιτούτο Quadram στο Ερευνητικό Πάρκο Norwich. Το FSRN λειτουργεί ως κόμβος καινοτομίας, συνδέοντας τη βιομηχανία τροφίμων, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ακαδημαϊκούς ερευνητές για να επιδιώξουν κοινές ερευνητικές προτεραιότητες για την αντιμετώπιση τροφιμογενών κινδύνων.
Μετάβαση στο περιεχόμενο