Τμήμα Γεωπονίας

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Εκπαιδευτική εκδρομή φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ

Οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ, στο πλαίσιο ημερήσιας εκπαιδευτικής εκδρομής, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις των εταιρειών AGRIS A. E. και AGRIFLOR-ΑΝΟΔΟΣ Α. Ε. στην Ιεράπετρα, την Τρίτη 24 Μαϊου 2022.

Στην εταιρεία AGRIS (https://www.agrishorticulture.com/), εξειδικευμένη εταιρεία Λαχανοκομίας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή σποροφύτων, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να δουν τις υποδομές και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Οι φοιτητές ενημερώθηκαν για τις νέες τεχνικές παραγωγής σποροφύτων σε υπερσύγχρονα θερμοκήπια πλήρως ελεγχόμενων συνθηκών. Ξεναγήθηκαν σε όλη τη γραμμή παραγωγής, με αφετηρία την σπαρτική μηχανή της οποίας η δυναμικότητα αγγίζει τους 1.000 δίσκους/ώρα. Ακολούθησαν οι  θάλαμοι προβλάστησης, στους οποίους επικρατούν πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτισμού προκειμένου να προσδώσουν την καλύτερη δυνατή ομοιομορφία στο φύτρωμα των σπόρων. Εν συνεχεία οδηγήθηκαν στα θερμοκήπια, όπου γίνεται η ανάπτυξη/καλλιέργεια των σποροφύτων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον εξοπλισμό αυτών και στις τεχνικές καλλιέργειας. Επόμενη στάση ο χώρος συσκευασίας των έτοιμων πλέον φυτών για παράδοση. Τέλος, επισκέφθηκαν τους χώρους όπου λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης και γίνεται η παρασκευή των διαλυμάτων θρέψης και η επεξεργασία του νερού άρδευσης (αντίστροφη ώσμωση).

Στην εταιρεία AGRIFLOR-ΑΝΟΔΟΣ (https://www.anodosae.com/), η οποία δραστηριοποιείται στην εφαρμογή συστημάτων και καλλιεργητικών τεχνικών στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες καθώς και στην παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και δρεπτών ανθέων, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους της παραγωγής υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού, στα φυτώρια ανάπτυξης δρεπτών ανθέων και αρωματικών φυτών καθώς και να ενημερωθούν για ειδικά συστήματα υδροπονίας και τους υπόλοιπους εξοπλισμούς θερμοκηπίων.

Η εμπειρία και οι εικόνες που αποκόμισαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος Γεωπονίας (90 άτομα) ήταν εξαιρετικές και απέκτησαν μία πραγματική εικόνα από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πρωτογενή γεωπονικό τομέα. Οι φοιτητές απέκτησαν χρήσιμες πληροφορίες για σύγχρονες υποδομές θερμοκηπίων, τον τρόπο λειτουργίας τους σε εμπορική κλίμακα, τις γραμμές παραγωγής και ενημερώθηκαν για τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς.

Ευχαριστούμε θερμά τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας για την άψογη παρουσία και συνεργασία καθ’ όλη της διάρκειας της εκδρομής, καθώς και τους συνοδούς καθηγητές/τριες: Αναστασία Ταμπακάκη, Παναγιώτη Νεκτάριο και Μαγδαληνή Δραγασάκη και την Γραμματέα του Τμήματος Μαρίνα Δοξαστάκη. Ευχαριστούμε θερμά το ΕΛΜΕΠΑ για τη επιχορήγηση της δωρεάν μεταφοράς των φοιτητών, φοιτητριών και συνοδών. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μαρκετάκη Γεώργιο για την άψογη συνεργασία και την ασφαλή μετακίνηση με τα λεωφορεία της εταιρείας του.

Το ΕΛΜΕΠΑ και το Τμήμα Γεωπονίας απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες στους υπεύθυνους των εταιρειών για την ξενάγηση: για την AGRIS, στον κ. Χάρη Μεταξά, υπεύθυνο καλλιέργειας και στον κ. Αλέκο Ζωγράφο, διευθυντή της μονάδας, και για την AGRIFLOR-ΑΝΟΔΟΣ, στον κύριο Γιώργο Χαλκιαδάκη, ιδιοκτήτη της εταιρείας.

     

Μετάβαση στο περιεχόμενο