Τμήμα Γεωπονίας

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Εκπαιδευτική εκδρομή φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας στα πλαίσια των μαθημάτων Αγροοικολογία και Βιολογική Γεωργία

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς από τους φοιτητές-τριες του τμήματος Γεωπονίας στα πλαίσια των μαθημάτων Βιολογική Γεωργία και Αγροοικολογία.

Η επίσκεψη έγινε σε ελαιώνες συμβατικούς και βιολογικούς, που μάλιστα παρακολουθούνται στα πλαίσια των υλοποιούμενων έργων στο Εργαστήριο και ειδικά του έργου LIFE-IGIC (www.lifeigic.eu) που έχει στόχο την ανάπτυξη και διάδοση πράσινων υποδομών στην ελαιοκαλλιέργεια.

Οι φοιτητές και φοιτήτριες είχαν τη δυνατότητα να δουν και να συζητήσουν καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζονται στην ελαιοκαλλιέργεια και να παρατηρήσουν τις επιπτώσεις τους στα ελαιόδενδρα.

Επίσης, είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να συζητήσουν σχετικά με τις υλοποιούμενες δράσεις στα πλαίσια των ερευνητικών έργων σε πιλοτικούς ελαιώνες.

Είδαν τεχνικές που χρησιμοποιούνται, καθώς και υποδομές που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του έργου LIFE IGIC για την ωφέλιμη πανίδα και χλωρίδα, όπως εγκατεστημένες λιθοδομές που δρουν ως καταφύγια, μικρολίμνες για ξεδίψασμα θηλαστικών, ερπετών και πτηνών, κτλ., καθώς και φυτεύσεις με δένδρα και θάμνους, που ενισχύουν τη βιοποικιλότητα.

Παράλληλα οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν (για θέματα βιοποικιλότητας, φυτοπροστασίας στη Βιολογική Γεωργία, παγιδεύσεις για παρακολούθηση πληθυσμών εντόμων, διενεργούμενες δειγματοληψίες και μετρήσεις στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς και τη χρησιμότητά τους) και τους επιδείχθηκαν αυτοφυή εδώδιμα χόρτα, σε διάφορα σημεία των ελαιώνων.

Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού, με στόχο να γνωρίσουν το μινωικό ελαιοτριβείο και την αποθήκευση του ελαιολάδου.

Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη και στην εταιρεία ΒΙΑΝΑΜΕ που παράγει, συσκευάζει, αποθηκεύει, διακινεί και εξάγει βιολογικά προϊόντα στην περιοχή του Τυμπακίου (www.bianame.gr). Οι φοιτητές ενημερώθηκαν για τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στην βιολογική γεωργία, είδαν την συσκευασία τους στο σύγχρονο συσκευαστήριο της εταιρείας και επίσης τους αποθηκευτικούς χώρους. Στην συνέχεια επισκέφτηκαν το φυτώριο της εταιρείας, όπου είδαν την παραγωγή κομπόστ στην εταιρεία και παρακολούθησαν την διαδικασία παραγωγής φυτών. Τέλος επισκέφτηκαν σύγχρονα δικτυοκήπια, είδαν και ενημερώθηκαν για τις καλλιέργειες και συζήτησαν τυχόν προβλήματα στην βιολογική καλλιέργεια και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο