Τμήμα Γεωπονίας

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Εκδήλωση με θέμα “Βέλτιστη Αξιοποίηση του Δυναμικού της Χαρουπιάς”

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα Βέλτιστη Αξιοποίηση του Δυναμικού της Χαρουπιάς” που διοργάνωσαν τα Τμήματα Γεωπονίας και Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ). Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί και επιβλέπει η Περιφέρεια Κρήτης ενώ συνεργαζόμενος φορέας είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023, 12.00΄- 14.30΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής Επιστημών Υγείας στο Ηράκλειο (περιοχή Εσταυρωμένος).

Η εκδήλωση και η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε:

Α). Στη μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών επιλεγμένων δειγμάτων φυτικού υλικού χαρουπόδεντρων, καλλιεργητικά και ποιοτικά (π.χ. ποιότητα καρπού, χαρακτηριστικά της κόμης κ.α.) και στην οργάνωση του πρότυπου χαρουπώνα στο Αγρόκτημα του ΕΛΜΕΠΑ.

Β). Στον πολλαπλασιασμό του φυτικού υλικού της χαρουπιάς με σύγχρονες μεθοδολογίες ιστοκαλλιέργειες, για τη διευκόλυνση της διαθεσιμότητας φυταρίων, που θα χρησιμοποιηθούν αρχικά στην έρευνα και μετά στην προσφορά πολλαπλασιαστικού υλικού.

Γ). Στη βέλτιστη, ποιοτικά και οικονομικά, λίπανση της χαρουπιάς στο πεδίο.

Δ). Στη διατροφική αξιοποίηση του χαρουπιού στη διατροφή του ανθρώπου, την αξία του χαρουπιού στην υγιεινή διατροφή, την καταγραφή των προσφερόμενων τροφίμων από/με χαρούπι στην Κρήτη κ.α.

Κύριο συμπέρασμα της εκδήλωσης και της συζήτησης που ακολούθησε είναι ότι το πρόγραμμα θα διευκολύνει την περαιτέρω παραγωγή και κατανάλωση προϊόντων χαρουπιού στην Κρήτη, συμβάλλοντας τελικά στο εισόδημα των παραγωγών και στη διαθεσιμότητα υψηλής ποιότητας διατροφικών προϊόντων συμβατών με την Κρητική διατροφή και την παράδοση.

Για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον Αν. Καθηγητή του ΕΛΜΕΠΑ κ. Γιώργο Α. Φραγκιαδάκη, στο τηλέφωνο 28430-20016.

Μετάβαση στο περιεχόμενο